Dijital Ürün Yönetimine Yönelmek İsteyenlere Öneriler

Edanur Yıldız
tio.ist
Published in
5 min readDec 8, 2020

--

(Kaynak: Vidarnm)

Ürün yönetimi çok geniş bir iş yelpazesini kapsamakla birlikte ürünün sektörü ne olursa olsun birden fazla uzmanlık alanından parçaları bir araya getirebilmeyi gerektiriyor. Dijital ürünler özelinde bu uzmanlık alanları UX, iş yönetimi/pazarlama ve teknoloji olarak sayılabilir. Günümüzde bu saymış olduğum üç uzmanlık arasındaki çizgiler de git gide bulanıklaşıyor olsa da dijital ürün yöneticisi olabilmek için 3 uzmanlıktan birinde biraz da olsa tecrübe sahibi olmak oldukça faydalı.

Ürün yöneticisinin ürünün bir vizyon doğrultusunda müşterilerin/ kullanıcıların beklentilerini karşılayacak şekilde geliştirilmesini sağlaması, gerekli yol haritasını belirlemesi ve bazı tıkanıkları açması bekleniyor. Bu da ürün için çalışan herkes ile iletişimi gerektirdiği için “onların” dilinden anlamayı zorunlu hale getiriyor. Evet ürün yöneticisi ve proje yöneticisi farklı roller fakat ürün yöneticilerin de yine zaman kısıtıyla ürünün belirli hedeflere ulaşmasını mümkün kılmaları gerekiyor.

Farklı bir alandan dijital ürün yöneticiliğine geçmeyi düşünüyorsanız, hangi tarafta çalışıyorsanız diğer iki tarafla ilgili kendinizi eğitmeniz gerekecek. Ürün yöneticisi olmak gibi bir hedefiniz yoksa dahi bir teknoloji firmasında çalışıyorsanız “ürün yönetimi” bakış açısına sahip olmak çalışmanızı kolaylaştıracaktır. O tasarımınızın neden hayata geçirilemediğini, geliştirilmesi 1 ay sürecek bir çözümün o an için neden en doğru karar olmayabileceğini bu bakış açısıyla daha iyi anlayabilirsiniz.

Şunu belirtmekte fayda var, çalışılan firmanın ve ürünün ölçeğine göre ürün yöneticisinin iş tanımı değişiklik gösterebiliyor. Küçük bir ekipteyken araştırma, büyüme, dijital pazarlama gibi pek çok konuda karar ve operasyon yürütmesi gerekebilirken orta ve büyük ölçekli ekiplerde bu işler için genellikle ürün yöneticisi dışında bir veya birkaç kişi bulunuyor.

(Kaynak: Pinho)

Nasıl öğreneceksiniz?

Çok isterdim fakat ne yazık ki üniversitelerimizde bu işin bir dersi yok. Dolayısıyla ihtiyaç duyulan işleri yapmayı ama online kaynaklardan ama deneye yanıla kendiniz öğrenmek zorundasınız. Bazı girişimcilik derslerinde bu alana giren belirli konulardan şöööyle bir bahsedilip geçilse de detaylı olarak ürünü odağına alan, bir ekip nasıl organize edilir, nelere ihtiyaç duyar, nasıl strateji geliştirir bunlardan pek bahsedilmiyor. Bu iş biraz farklı alanlardan bilgileri kullanmayı biraz da bunun için var olan araçları kendi işinize yarayacak şekilde kullanabilmeyi gerektiriyor.

Ne Öğrenmelisiniz?

Yukarıda da belirttiğim gibi yapacağınız işin kapsamı çalıştığınız yere göre değişse de ben en geniş kapsamıyla bilmeniz gerekenleri sıralamaya çalışacağım:

  • Kullanıcı Analizi: Ürününüzün kullanıcılarını anlamak zorundasınız. Gerekirse kullanıcılarla görüşmeniz, anket yapmanız, sektörel raporları okumanız gerekecek. Bunun için nasıl kullanıcı görüşmesi yapılacağı
  • Kullanıcı Deneyiminin Temelleri: Fikirleri nasıl hayata geçireceksiniz? Hayata geçebilmeleri için hangi minimum özellikleri barındırmaları gerekiyor? Wireframe nasıl çizilir?
  • Önceliklendirme Teknikleri ve Yol Haritası Oluşturma: Ürünün hedeflenen noktaya gelebilmesi için kaynaklarınızı nasıl yöneteceksiniz? Hangi özelliğin daha önemli olduğuna nasıl karar vereceksiniz?
  • Kullanıcı Takibi ve Analiz: Kullanıcıların üründe yaptıklarının datasını toplayarak bunlardan bir anlam çıkarmanızı sağlayan araçları ve ölçüm şekillerini öğrenmeniz gerekiyor.
  • KPI Belirleme ve Dönüşüm Takibi: Üründe kullanıcıların hareketlerini takip etmek için kullanılan tüm araçlar, ürünün daha iyi dönüşüm oranına sahip olabilmesi için geliştirilmesi gereken özellikler konusunda gözünüz olacaktır. “Dönüşüm” kavramını ve ürünle ilgili dataları yorumlayabilmek için takip edilen parametreyi öğrenmelisiniz.
  • Büyüme: Bambaşka bir iş olmakla birlikte ürünle ilgili alınan bazı kararlar büyümeye etki ettiği için el ele yürünmesi gereken bir alan. Dolayısıyla büyümeyi sağlayan faktörleri, neler yapılabileceğini ve sektördeki iyi uygulamaları takip ediyor olmanız gerekiyor.
  • Maliyet Analizi ve Projeksiyon Hazırlama: Büyüme ile birlikte bazı maliyetler hesaplamanız, ürünün geleceği ile ilgili tahminler yapmanız gerekebilir.
  • Bencmarking: Üzerinde çalıştığınız ürün ile benzer hatta aynı sektörde olan ürünlerin hem yurtiçi hem yurtdışı örneklerini takip etmeniz, stratejilerini, nasıl çalıştıklarını, hangi teknolojileri kullandıklarını, niye kullandıklarını öğrenmeniz gerekiyor.
  • Sunum: Sunum yapabilmeyi gerektirmeyen iş kaldı mı bilmiyorum. Yeri geldiğinde fikirlerinizi daha iyi aktarabilmek yeri geldiğinde müşteri veya yöneticilere bilgi vermek için sunum hazırlamanız gerekecektir. Eğer halihazırda sunum yaptığınız bir işiniz yoksa bu yetiyi güçlendirmek doğru olacaktır.
  • Sosyal Beceriler: Pek çok durumda bakış açınızı etkili bir şekilde anlatmanız, sizinle aynı fikirde olmayan insanları ikna etmeniz gerekecek.
(Kaynak: cwmonty)

Birkaç Kaynak

Aşağıda yazdığım kitaplardan ilk ikisi aslında ürün yönetimi ile değil girişimcilik ile ilgili. Bu kitaplarda anlatılan yaklaşımların bir girişim için çalışmasanız bile ürünün yol haritasını çizerken, versiyonlama ve strateji oluşturmak için için faydalı bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.

  • Google Digital Garage (Google’ın bu alandaki pek çok dersinin olduğu bir kaynak.)
  • Harvard CS50 (Yazılımcı değilseniz temel yazılım ilkelerini öğrenmek için harika bir kaynak. İsterseniz kanaldaki bir dönemin kaydını izleyin, isterseniz edX üzerinden direkt ders olarak takip edin.)
  • Lean Startup — Yalın Girişim(Kitap)
  • Zero to One — Sıfırdan Bire (Kitap)
  • The Mom Test (Kitap — Türkçesi maalesef yok.)
  • Jobs To Be Done (Kitap — Şu yayında Türkçesi var sanırım.)
  • Masters of Scale (Podcast)
  • SurveyMonkey White Paper (Kullanıcı görüşmeleri için.)
  • Lean Customer Development (Kitap-Türkçesi maalesef yok.)
  • Joel On Software (Blog — Product manager leading liste göz atabilirsiniz.)
  • Inspired — Marty Cagan (Kitap — Türkçesini bulamadıklarımdan.)
  • Brian Balfour (Blog)
  • Hackernoon (Blog)

Bu listeye aklıma geldikçe veya yeni kaynaklara denk geldikçe ekleme yapacağım.

Kullanacağınız Araçlar

Karışık sıra ile en çok kullanılan araçlardan aklıma gelenleri sıralayacağım. Bunlar dışında özelleşmiş araçlar da var. Örneğin ürün yol haritası yapmak için özelleşmiş ürünler var. Ben çoğu konuda excel/wordü yeterli görüyorum.

  • Trello/Jira/Asana (Proje/İş Yönetimi)
  • Hotjar/Google Analytics(Kullanıcı Takibi)
  • Google Drive / MS Office :)
  • FB Business -azılı düşmanım :( -
  • SurveyMonkey/TypeForm (Kullanıcı Görüşmesi — Google Forms da yeterli aslında.)
  • Slack (İletişim)
  • Miro, Balsamiq (Wireframe)

Teknik Taraftan Geçenler için Not: Mühendis bakış açısı, bir şeyleri teknik açıdan en iyi yapma arzusu uzun vadede meyveleri olsa da özellikle hızlı hareket edilmesi gereken durumlarda ürünü uçurumun kenarına götürebilir. Dolayısıyla diğer bakış açılarını öğrenmeniz kullanıcının çoğu durumda “arka tarafta nasıl da iyi bir kodun çalıştığını” değil, o ürünün işini görüp görmediği ile ilgilendiğini kabullenmenizde yardımcı olacaktır.

Pazarlama Tarafından Geçenler için Not: Yazılımcılarla etkili bir işbirliği içinde çalışabilmek, nelerin yapılabilir nelerin yapılamaz olduğunu daha iyi anlayabilmek adına yazılım yapmayı öğrenmeseniz de web tabanlı yazılımların, uygulamaların, veritabanlarının prensipte nasıl çalıştığını öğrenmeniz gerekiyor.

--

--